Arhiv za 2020

Preventiva pred kurativo ali kako bi ustrezno vzdrževanje kurilnih naprav lahko preprečilo smrt treh mladih oseb

Slovenska sodišča so v zadevi Rogla potrdila civilno odgovornost koncesionarja za izvajanje dimnikarske službe in odgovornost Republike slovenije, ki sta – prvi zaradi opustitev rednega vzdrževanja kurilnih naprav in druga zaradi izdaje uporabnega dovoljenja ne da bi bila predložena vsa ustrezna dokazila – odgovorna za tragično smrt treh mladih oseb.

Preberi več

Prva odškodnina za smrt 3 mladih

Bratje in sestre so do odškodnine zaradi nepremoženjske škode upravičeni zgolj izjemoma, kadar je med njimi obstajala trajnejša življenjska skupnost, veleva zakonodaja. Med bratoma Alešem in Davorjem Grofelnikom pa je ta obstajala, zato je Aleš upravičen do odškodnine zaradi duševnih bolečin ob izgubi bližnjega, je zapisano v prvi pravnomočni civilni sodbi glede tragedije tik pod

Preberi več

Stroški higienskih ukrepov, kdo jih je dolžan kriti: gostinci ali država?

Preberi več

Najemna razmerja za najem gostinskih obratov v času COVID-19

Kljub dejstvu, da smo že zakorakali v toplejši del leta in je pomlad prinesla obilo lepih in sončnih dni, ki bi jih v normalnih razmerah številni izkoristili za kavico in sladoled v mestu ali za druženje ob dobrem kosilu v restavraciji, so gostinski obrati vse od sredine marca do drugega tedna maja samevali. S sprejetjem Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS, ki je pričel veljati 16. marca 2020, so morali namreč vsi ponudniki blaga in storitev (razen določenih izjem) zapreti vrata, s tem pa so čez noč ostali brez prihodkov.

Preberi več

Tovornjakar terja odškodnino od države zaradi kranjskega mostu

Pred  dvema  letoma  je  z  mostu nad trgovskim centrom v Kranju  zgrmel tovornjak. To se ni zgodilo prvič. Po tej nesreči je država most obnovila. Avtoprevozniško podjetje zdaj od države terja odškodnino, češ da je bil za nesrečo kriv prav dotrajan most. Prvega februarja pred dvema letoma je  ne prvič s kranjske obvoznice nad trgovskim

Preberi več

Avbljevi pritrdilo še vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevek državnega odvetništva po reviziji postopka, v katerem si je naša nekdanja vrhunska padalka Irena Avbelj po strahotni nesreči na evropskem prvenstvu v Kikindi leta 2011 od države priborila odškodnino in rento.

Preberi več